Caravans.net - Alles over caravans: nieuws, informatie, accessoires, techniek & onderhoud - Tweedehands & nieuwe caravans

Nieuwsrubrieken

 

Toebehoren

Caravannen

Techniek/accessoires

Vloerverwarming in de caravan

Met electrische vloerverwarming kun je (een gedeelte) van de caravanvloer verwarmen en zo een einde maken aan een onaangenaam
koude caravanvloer in voor- en naseizoen.

 

 

Opbouw van de caravanvloer

De vloer van een caravan is uit meerdere lagen opgebouwd (sandwichconstructie) en gemiddeld zo'n 33 mm dik. De toplaag van de vloer bestaat meestal uit een kunststof (PVC) vloerbedekking, welke op een dikke triplexplaat is gelijmd. De onderste laag van de vloer bestaat uit een dunnere laag triplex. Deze onderste laag is aan de buitenzijde geïmpregeneerd ter bescherming tegen vocht en andere invloeden van buitenaf zoals vuil, pekel etc. Het middendeel van de vloer bestaat uit isolatieschuim.

 

De verschillende lagen worden na verlijming onder hoge druk samengeperst zodat een sterk geheel wordt verkregen.

Hoewel de caravanvloer beschikt over een uitstekende isolatiewaarde blijft de vloer in koude jaargetijden aanmerkelijk kouder dan de rest van de caravan. Met name bij winterkamperen met de caravan wordt de vloer erg koud. De kachelwarmte welke wordt afgegeven door de kachel zelf en welke via uitstroomopeningen van de ringverwarming het interieur wordt ingeblazen stijgt namelijk op zonder hierbij de vloer te verwarmen.

 

Alleen bij speciale wintercaravans is vloerverwarming in de vloer zelf geïntegreerd. Deze vloerverwarming maakt dan deel uit van een systeem van vloeistofverwarming waarbij door een verwarmingsketel met pomp warme vloeistof (via convectoren en vloerplaten) wordt rondgepompt.Om een electrische vloerverwarming te kunnen gebruiken moet er de beschikking zijn over een stroomaansluting (230-Volt) op de camping.

Soorten vloerverwarming

Naast de al aangehaalde vloeistofverwarming is er electrische vloerverwarming. Electrische vloerverwarming kan bestaan uit een kant en klaar warmtetapijt of een warmtefolie voor onder de (al aanwezige) vloerbedekking in de caravan. Verder is er een warmtemat op de markt waarin een speciale warmtedraad is ingebed. Deze warmtemat is ook bedoeld voor onder de (al aanwezige) vloerbedekking in de caravan.

Warmtetapijt

Warmtetapijt bestaat uit twee delen vloerbedekking welke ruggelings zijn gefestoneerd met hiertussen een strook warmtefolie. Dit tapijt is voorzien van een aansluitsnoer met stekker (230-Volt) en een schakelaar waarmee de verwarming kan worden in- en uitgeschakeld.

 

Handig is dat beide kanten van de vloerbedekking kunnen worden gebruikt en dat het warmtetapijt leverbaar is in verschillende kleuren. De tapijttemperatuur van ca. 33° C wordt door de snelle opwarmtijd binnen enkele minuten bereikt. Warmtetapijt is leverbaar in verschillende formaten.

Warmtemat

De warmtemat bestaat uit een polyester mat waarin een speciale verwarmingsdraad is ingebed. Deze mat wordt door de leverancier aangeduid als tapijtverwarmer. Deze mat wordt rechtstreeks aangesloten op een 230-Volt aansluiting en dient onder een (bestaande) vloerbedekking te worden gelegd. De tapijttemperatuur bedraagt ongeveer 30° C en wordt snel bereikt.

 

Door het bijzondere ontwerp van de verwarmingsdraad is deze zelfregulerend, hetgeen betekent dat er minder warmte wordt geproduceerd naarmate de temperatuur toeneemt. Hiermee wordt overhitting voorkomen indien de mat wordt afdekt met een warmteisolerend materiaal.

 

De warmtemat is in verschillende formaten leverbaar, elke met zijn eigen vermogen. De volgende formaten zijn voor de caravan het meest geschikt: de caravanverwarmer van 60 x 200 cm (250W), de 1/4 van 100 x 130 cm (250W) en de 1/3 van 100 x 200 cm (375W). Door de leverancier wordt voor een optimale warmtegeleiding/isolatie en bescherming van de ondervloer geadviseerd om onder de verwarmingsmat een dun ondertapijt te leggen.

Warmtefolie

Bij aankoop van een nieuwe caravan, kun je bij een aantal merken ook vloerverwarming meebestellen. De vloerverwarming bestaat hierbij uit een warmtefolie welke tijdens de productie onder de PVC-vloerbedekking wordt aangebracht. Je kunt deze folie echter ook later aanbrengen. De folie wordt dan tussen de bestaande PVC-vloerbedekking en een losse vloerbedekking (tapijt) aangebracht.

 

Warmtefolie bestaat meestal uit een dunne (0,3 mm) kunststof folie waarin verwarmingsdraden zijn aangebracht. De folie werkt op 42-Volt en wordt via twee aansluitdraden op een transformator aangesloten. Het vermogen (bij gebruik van een transformator) van de warmtefolie is 160 Watt per m² hetgeen ruim voldoende is voor een warme vloer. Omdat de folie in verschillende breedten en lengten wordt geleverd, is er altijd wel een passende maat te vinden. De warmtefolie wordt aangeboden in complete pakketten (folie, transformator en installatie-uitleg) zodat deze eenvoudig zelf is te leggen.

|